Vår historie

 

mushroom

Vår historie

Folkeakademiet Rogaland tok i 2012 initiativ til tenketanken «Tenk mer» for å diskutere aktuelle utfordringer mennesker sto ovenfor. Vi mente at dagens tanker og ord ville bli morgendagens handlinger. Tenketanken skulle være en arena der deltakerne kunne bringe inn nye ideer og diskutere dem i frihet.

Inspirasjonen til prosjektet var hentet fra en oppsiktsvekkende nyhet i juni 2011 der FN’s tidligere generalsekretær Kofi Annan, Virgin-sjefen Richard Branson og tidligere minister Thorvald Stoltenberg m.fl. hadde kommet fram til at en løsning på narkotikaproblematikken, overraskende nok var å avkriminalisere marihuana. Dette forslaget skapte en god samfunnsdebatt, men som i denne runden ikke ledet til et vedtak. Det spennende med dette var at deltakerne i denne tenketanken gikk inn med ett utgangspunkt og at de gjennom diskusjoner enten endret mening eller forsterket den gjennom å skape konsensus.

Vårt tenketank-prosjekt hadde også høye ambisjoner. Den første tenketanken hadde temaet: «Demokrati og ytringsfrihet – Digitale nabokjerringer, ekkokammeret og ytringsansvaret». Eirik Faret Sakariassen, Mert Akin, Aleksander Hakestad og Aud Jorunn Hakestad var med i gruppa. Vi undersøkte hva som ligger i begrepene som preget nyhetsbildet etter 22. juli. Hvordan kan vi få mer demokrati og mer åpenhet? Blir ytringsfriheten «kneblet» av å vise ytringsansvar? Er ekkokammeret en syndebukk for grufulle handlinger eller en reell bidragsyter til disse? Hvorfor blir mennesker som ytrer seg trakassert og truet? Blir det å være en «god digital nabokjerring» Norges svar på «See something, say something? (kampanjen som ble lansert etter 9. september 2001)

Studieforbundet Næring og Samfunn og Folkeakademienes landsforbund ga støtte til dette prosjektet i 2012 og 2013. Høsten 2013 var det en ny tenketank som var åpen for alle. Vi hadde fire samlinger med temaet: «Hvordan avskaffe fattigdom». Tenketanken startet også et forum på http://www.meetup.com/Tenketank-for-nye-og-oppsiktsvekkende-tanker/

Våren 2014 var temaet klimaet og oss, og også denne gangen var tenketanken åpen for publikum. Høsten 2014 var temaet Oljefattigdom, og vi samarbeidet med Sølvberget og Kåkå Kverulantkatedralen. Våren 2015 var temaet Denne vå er temaet To be or to buy – mitt klimaavtrykk, med flere foredrag og en teateroppsetning med Teaterterroristene og stykket Buy Nothing Day av Kim Atle Hansen.

Da høsten 2015 kom, ble det klart at det ble altfor hektisk å gjennomføre etter planen. Halvårets tema om feminisme ble derfor avlyst. En viktig grunn til dette var at det i mellomtida hadde kommet andre aktører i området som hadde helt andre ressurser enn oss, som drev tenketanken på fritida. Vi følte vi hadde bidratt litt med vår tanke om samtale – ikke diskusjon – da vi så at samtaleformen hadde blitt inkorporert både i Tou scene, Sølvberget og Kverulantkatedralen (Café Sting) sine arrangement. Temaene vi hadde valgt, var også mye de samme.

Imidlertid døde ikke ideen om at flere vanlige folk må få en arena til å ytre seg i. Idéen om et nettmagasin begynte å ta form, og den 31. januar 2017 lanseres første utgave laget av fem spente redaksjonsmedlemmer.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *