Frie og oppsiktsvekkende tanker

Velkommen til vår nye nettside. Det er Folkeakademiet Rogaland som står bak prosjektet tenketank, men denne nettsida er fristilt organisasjonen for å tjene medlemmene av tenketankene på en friere måte. I 2012 startet prosjektet. Målet med prosjektet er å starte tenketanker for å diskutere aktuelle utfordringer mennesker står ovenfor. Vi mener at dagens tanker og ord skaper morgendagens handlinger. Vi tror at en tenketank kan være en arena der deltakerne kan bringe inn nye ideer og diskutere dem i frihet.

tre vise menn
Tre vise menn

Inspirasjonen til prosjektet er hentet fra en oppsiktsvekkende nyhet i juni 2011 der FN’s tidligere generalsekretær Kofi Annan, Virgin-sjefen Richard Branson og tidligere minister Thorvald Stoltenberg m.fl. hadde kommet fram til at en løsning på narkotikaproblematikken, overraskende nok var å avkriminalisere marihuana. Dette forslaget skapte en god samfunnsdebatt, men som i denne runden ikke ledet til et vedtak. Det spennende med dette var at deltakerne i denne tenketanken gikk inn med ett utgangspunkt og at de gjennom diskusjoner enten endret mening eller forsterket den gjennom å skape konsensus.

Vårt tenketank-prosjekt har også høye ambisjoner. I den første tenketanken er temaet:

«Demokrati og ytringsfrihet – Digitale nabokjerringer, ekkokammeret og ytringsansvaret»

Eirik Faret Sakariassen, Mert Akin, Aleksander Hakestad og Aud Jorunn Hakestad er med i gruppa.

Vi vil undersøke hva som ligger i begrepene som preger nyhetsbildet etter 22. juli. Hvordan kan vi få mer demokrati og mer åpenhet? Blir ytringsfriheten «kneblet» av å vise ytringsansvar? Er ekkokammeret en syndebukk for grufulle handlinger eller en reell bidragsyter til disse? Hvorfor blir mennesker som ytrer seg trakassert og truet?

Blir det å være en «god digital nabokjerring» Norges svar på «See something, say something? (kampanjen som ble lansert etter 9. september 2001)

Studieforbundet Næring og Samfunn og Folkeakademienes landsforbund har gitt støtte til dette prosjektet. Det planlegges tre tenketanker til i løpet av 2012 med andre tema og andre deltakere. Se mer informasjon på vår nettside eller ta kontakt. Neste tenketank starter i april med temaet «De frivillige organisasjonenes rolle i samfunnet «. http://www.folkeakademiet.no/files/2011/12/nytt_fra_folkeakademiet_211.pdf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *