Muslimer, terrorisme og hverdagsrasisme

Skrevet av Rolf Atle Kristoffersen

Terrorisme: «Ulovlig bruk av, eller trussel om bruk av, makt eller vold mot personer eller eiendom, i et forsøk på å legge press på landets myndigheter eller befolkning eller samfunnet forøvrig for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål.» (Lov av 20. mars 1998 nr 10 om forebyggende sikkerhetstjeneste § 3.5)

«Jeg vet jo at ikke alle muslimer er terrorister, men alle terrorister er muslimer!»

Han så triumferende på meg, pustet litt tungt som etter en kort sprint, og utfordret meg med hele kroppen – svar på den, du. Om du kan.

Jeg kikket meg rundt. Det var en del mennesker ute på en vanlig tirsdags kveld. Fem satt rundt det lille, runde bordet som var fullt av ølglass, vinglass og noen drammeglass. Vi hadde drukket. På en tirsdag. Ja, galskapen lenge leve. Ikke hadde vi noen spesiell anledning heller. Litt unorsk, kanskje? Vi hadde bare funnet ut at det var på tide å møtes. Den gamle gjengen. Sjelden vi møttes nå, vi hadde så ulike liv. Ståle hadde familie så det holdt. Rett nok bare en kone, men fyren hadde klart å produsere fire unger. Imponerende. Fra 4-12 år gamle. Han var den eneste som hadde nylig erfaring med spebarn, og naturlig nok den som hadde størst utfordringer med å ta seg en tur ut.

Nå satt han rødmusset, uvant med å drikke som han var, og pekte med hele hånda direkte på meg. Vi sto langt fra hverandre politisk, det visste jeg. Sjelden noe problem, Ståle har alltid vært real kar som hjelper de fleste når han kan. Stemt FRP i alle år, nærmest selvsagt. Har hatt en trygg og god jobb som flymekaniker, og etter hvert som instruktør for andre som ville bidra til å holde flyparken velfungerende og trygg. Ingenting galt. Han er en nordmann, god som noen.

Tankene mine flakset avgårde, rart hvordan alkoholen fungerer. Virkeligheten ble satt på pause. Jeg tenkte på den store terror-saken i mitt voksne liv.

«World Trade Center. bygningskompleks med forretningssenter på nedre Manhattan i New York City, USA, fullført 1973 (arkitekt: Minoru Yamasaki), rasert 2001 etter terroristangrep. 26. februar 1993 eksploderte en bombe i World Trade Center; seks mennesker ble drept og over 1000 skadet. Medlemmer av en muslimsk ekstremistgruppe ble senere dømt for bombeeksplosjonen.» Kilde: SNL.

Bruddstykker fra en sløvet hjerne. Jeg husket at WTC hadde blitt angrepet to ganger, og begge ganger av muslimer. Det var soleklart et poeng til Ståle. Jeg mener at bortimot 3 000 mennesker ble drept i det andre og mest kjente angrepet. En kjapp sjekk på mobilen ga meg et tall på 2 996 personer drept og over 6 000 skadet. I forhold ble skader for 10 milliarder dollar en bagatell. Materiell kunne selvsagt erstattes. Livene til alle disse menneskene. Utrolig å tenke på. Hvor mange ganger hadde de sittet som oss på en tirsdag sammen med venner? Hvor stor familie hadde de? Hva gjorde de utenom jobben? Deprimerende. Kjente jeg måtte ta meg et shot med Jegermeister. Jeg gikk bort til baren, en velkommen pause fra Ståles anklagende blikk og pekende hånd.

Signaliserte at jeg måtte kjøpe mer, skulle de ha en runde?

Jeg finner flere tall mens jeg venter:

«Tallene fra Europol, som er Den europeiske unions organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning, viser en økning i angrep i terroraktiviteten i 2015 i forhold til tidligere år.

 151 mennesker ble drept i terrorangrep i EU i 2015. 

Over 360 mennesker ble såret i terrorangrep i EU i 2015.

1077 mennesker ble arrestert for terrorisme-tilknyttede forhold i EU i 2015.

Av dem som ble stilt for retten i europeiske land, tiltalt for terror, ble 94 prosent funnet skyldige.»

 «Storbritannia (103 angrep), Frankrike (73 angrep) og Spania (25 angrep) var de landene som opplevde flest terrorangrep i fjor. De aller fleste av angrepene var ikke knyttet til islamsk ekstremisme, men til separatisme eller andre konflikter.  Konfliktene i Nord-Irland, Baskerland og Korsika er de som ligger bak de fleste terrorangrepene»

 Kilde: NRK Urix/Europol sin offisielle rapport: European Union Terrorism situation and Trend report 2016

Det er nytt for meg at det finnes så omfattende rapporter, og jeg tenker at den må jeg lese grundig ved anledning. Dette interesserer meg, det handler om vår trygghet. Det handler om holdninger, oppfatninger, hverdagsrasisme som ikke nødvendigvis er vondt ment, integrering, samhold og en mengde andre ting. Det er altså mye terror som ikke er utført av muslimer. Så mye er klart. Jeg leser likevel videre:

«Når det gjelder terrorangrep der mennesker har mistet livet, står personer som rettferdiggjør sine angrep med islamsk ekstremisme bak praktisk talt alle.

 Europol advarer i rapporten mot det de kaller to skremmende utviklingstrekk:

  1. Trusselbildet er forsterket ved at et betydelig antall fremmedkrigere har returnert og nå befinner seg i EUs medlemsland.
  2. En betydelig økning i nasjonalistisk (fremmedhat), rasistisk og antisemittiske strømninger over hele EU, som fører til en økning i høyreekstrem ekstremisme.»

Dette gir selvsagt et blandet inntrykk. Jeg blir fryktelig tørst, og ser nesten desperat etter bartenderen – som rolig fyller opp den femte ølen, og skal starte med drammene og vinbestillingen. Vi drar til i kveld, ingenting å spare på!

Jeg sveiper innom Øyvind Strømmen, en norsk forfatter, journalist og religionsviter som har markert seg særlig etter vårt drama i Norge på Utøya i 2011. Han har brukt tid på å avdekke de høyreekstreme miljøer, og har gitt ut tre bøker rundt dette: «I hatets fotspor», «Den sorte tråden» og «Det mørke nettet»:

«Forfatteren forteller også historien om høyreekstrem terror de siste tiårene, som bomben i Oslo i 1985, brannstiftelser mot asylmottak på 1980- og 1990-tallet, og om andre typer politisk vold fra ekstremhøyre, som de to lasermennene i Sverige.

Holdningene og hatet som kom til syne i Oslo og på Utøya 22. juli er med andre ord langt fra unike, ifølge forfatteren, og kan spores tilbake både til vår egen fortid, og til høyreekstreme partier og bevegelser over hele Europa.» Kilde: Forlagets omtale av «Det mørke nettet».

De to verste terrorangrep på norsk jord ble utført av israelske Mossad i 1973 og, vel, en kristen, hvit vestkantgutt i 2011. Terrorangrep i Norge som er utført av muslimer er ikke kjent, og forhåpentlig vil vi bli forskånet fra det også i fremtiden.

Før jeg avslutter, så tenker jeg på hvor brorparten av terrorhandlinger blir utført, og finner følgende:

Oversikt over de største terrorangrepene (over 100 drepte) fra 1990 og fram til i dag. Angrep i områder med aktive opprørskriger (f.eks. Irak, Afghanistan) er ikke tatt med i oversikten

Tid Beskrivelse
19. april 1995 Bilbombe mot Alfred P. Murrah Federal Building i Oklahoma City, USA. 168 drept. Utført av høyreekstremistene Timothy McVeigh og Terry Nichols.
7. august 1998 Bilbomber mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es Salaam. 224 drept. Utført av al-Qaida.
11. september 2001 Fire passasjerfly kapres på østkysten av USA. To styrtes i World Trade Center i New York, ett styrtes i Pentagon i Virginia og det siste styrter på en slette i Pennsylvania. 2,996 drept. Utført av al-Qaida.
12. oktober 2002  Bilbomber mot to nattklubber på Bali. 202 drept. Utført av den indonesiske terrorgruppen Jemaah Islamiyah, som knyttes til al-Qaida.
23. til 26. oktober 2002 Gisselaksjon på Dubrovka-teatret i Moskva. Ca. 130 gisler drept. Utført av tsjetsjenske separatister.
11. mars 2004 Flere bomber mot fire tog i rushtiden i Madrid. 191 drept. Utført av al-Qaidas nettverk i Europa.
1. til 4. september 2004 Gisselaksjon på en barneskole i Beslan i Nord-Ossetia. 344 drept. Utført av tsjetsjenske separatister.
12. juli 2006 Flere bomber mot tog i Mumbai, India. 187 drept. Utført av den pakistanske terrorgruppen Lashkar-e-Taiba.
26. til 29. november 2008 Koordinerte angrep med bomber og skytevåpen på ulike mål i Mumbai, India, blant annet luksushotellene Taj Mahal og Oberoi Trident. 164 drept. Utført av den pakistanske terrorgruppen Lashkar-e-Taiba.
16. desember 2014 Angrep med bomber og skytevåpen på Army Public School i Peshawar, Pakistan. Minst 130 drept. Utført av Pakistansk Taliban.
13. november 2015 Koordinerte angrep med bomber og skytevåpen mot flere mål i Paris, blant annet fotballstadiumet Stade de France, Bataclan-teateret og flere restauranter. 130 drept. Utført av Den islamske stat (IS).
14. oktober 2017 Angrep med lastebilbombe sentralt i Mogadishu. Mer enn 300 drept. Al-Shabaab mistenkes for å stå bak angrepet.

Kilde: SNL, terrorisme, artikkel.

Jeg rekker også å lese at «70 000 Islamske lærde har utstedt fatwa mot terrororganisasjonen IS. Over 1,5 millioner muslimer har signert fordømmingen.» Kilde: The times of India, av 9. desember 2015.

Dette ansporer til videre tenking, og nesten filosofering når bartenderen omsider kommer med varene på et egnet brett. Jeg vakler mot bordet, lett brisen – det må sies, og setter ned brettet. De andre ser nok litt spent på meg, de vet jeg har holdninger som kan tolkes «muslimvennlige». Jeg ser det ikke slik selv, jeg mener jeg har holdninger som er menneskevennlige. Uansett religion, hudfarge, politisk ståsted eller andre skiller som vi har oss mennesker imellom, så ønsker jeg å ha respekt for andres mening. Det gjelder selvsagt også Ståle sine meninger, jeg vet han er en grei kar. Så jeg vil ikke «smelle hardt i bordet». Han har lov til å ha sine meninger, og jeg er sikker på at han tenker ut i fra en generell frykt, eller rettere omtanke, for sin familie og venner.

«Jeg har rukket å sjekke litt,» sier jeg ganske høyt. Mild latter rundt bordet, det var nok forutsett. Nå skal jeg holde en liten tale:

  • Jihadisme er det vi som regel ser utført i terrorhandlinger. De aller fleste muslimer tar tydelig avstand fra dette, og en saklig debatt må skille mellom Jihadisme, Islamisme og Islam som et minimum. Se her for eksempel BERNT HAGTVET, ØYSTEIN SØRENSEN, NIK. BRANDAL, som er aktuelle med boken Islamisme: Ideologi og trussel (2016).
  • Det er også utført svært mye terror av andre grupperinger enn Islamistiske ekstremister. Det er også en liten trend at mye blir utført av individer som ikke er direkte knyttet til organisasjoner. Særlig har det skjedd i Norge, som vi alle husker så inderlig vel på Utøya. Brevik var inspirert av høyreekstremister, men utførte handlingen på egenhånd og i eget navn.
  • Mye av terroren er utført i muslimske land og/eller rettet mot muslimer i vestlige land.

Jeg skal ikke trette dere med hvordan diskusjonen bølget videre. For det gjorde den!

Dette betyr ikke at islamistisk terror ikke er en trussel. Den er det. All terror er en trussel, uansett hvem som utfører den. Det kan bare hende vi trenger litt perspektiver på fordelingen av djevelskap i samfunnet, fordi mangel på slike perspektiver skaper regelrett rasisme.

Selv om ingen med respekt for seg selv vil kalle seg rasist. Normal start er «Jeg er altså ikke rasist, men….» Slik startet også Ståle. Slik starter mange sine argumenter. Har de rett?

Ka du trur?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *