Takknemlighet – det nye svaret?

Skrevet av: Maria Habbestad

Takknemlighet er et begrep som er viktig i samfunnet. Mange tror at hvis du har penger så er du lykkelig, men det er gjort en stor studie som viser at det ikke er der lykke finnes. Andre sier at lykke finnes i takknemligheten. Er du en av de takknemlige så er du en av de glade og fornøyde, og om er du fornøyd så er du lykkelig. Og er ikke lykke målet i livet? Hvor lykkelig er egentlig du når du er takknemlig?

For en del år siden kom det frem andre livsstiler som er blitt mer og mer vanlige, og flere ble sett på som rare for få år siden – men er nå tatt imot med åpne armer. Alt har forandret seg og heldigvis er det rom for å være fri, for å vise hvem man er. Minimalistisk , vegan, og økologisk er noen ord som vi hører ofte, og som har blitt vanlige. Det er fokus på enklere livstiler som krever et kompromiss, et valg som overbeviser oss om å leve i en mer meningsfull hverdag; med grunnlag i balanse, selvempati og respekt.

Minimalistiske lever under livsfilosofien som handler om å leve enklere. Som minimalist skal du fokusere på det som er viktig og ikke på det overflatiske. Dette krever endringer, radikale endringer, som skal hjelpe deg å finne lykke og frihet. Men er dette rett? Skal vi bare la alle pengene vi tjener hver måned bli i kontoene våre – uten å springe til butikker for å kjøpe oss den siste TV, elbil, klær og vesker? Nei, ikke helt, men det utfordrer oss til å se det store bildet og tenke gjennom hver gang vi skal kjøpe noe.

Saken er at mange som har gjort en overgang fra en overflatisk livstil, hvor status er det eneste som betyr noe, kan bekrefte at selv om det å gå fra A til Å ikke har vært en dans på roser, så har det vært verdt det. Og de har opplevd lykke og glede som aldri før i de enkle ting. Det er bevist at vi trenger ikke så mye for å leve et godt og lykkelig liv, selv om vi har skapt en livsstil som gjør at vi er misfornøyd når vi kan ikke skaffe oss det som de selger oss for å tilhøre den eller denne gruppen.

Misforstå meg rett, det er selvfølgelig viktig å ha en jobb og selvfølgelig skal du bruke pengene du tjener på hva du vil . Nå er det jul igjen, og mens noen har alt for mye finnes andre som har det ikke så godt. Balansen finnes ikke i verdenssamfunnet. Men vi deler fremdeles et hjem, jordkloden, og det er det eneste vi har. Vi må passe på at alle livsformer skal ha det bra. Det er et moralsk ansvar å kjøpe det man virkelig trenger og ikke bare kjøpe for å kjøpe. I alle fall gjøre seg noen egne tanker rundt dette og kanskje gjøre et steg i denne retningen.

Om få dager slutter 2019 og begynner en nytt tiår, tiden går fort, og vi tar livet for gitt…vi tar alt for gitt. Hvor mange Greta skal vi høre og latterliggjør før vi begynner å bli aktive? Utviklingen av forbrukersamfunnet har tatt helt av. Men heldigvis er det noen av oss som har begynt å se på dette som en fiende, som har sett hvordan avstanden mellom oss har blitt større og hvordan vi deler oss og glemmer hva som er viktig.

Takknemlighet er en kunst som vi må øve på. Hva er du mest takknemlig for?

Hvis du lager en liste over alle de gode ting du har, og hva andre betyr for deg vil du nok bli overrasket. Grunnen til at vi ikke er takknemlige er rett slett at vi glemmer de gode tingene vi har i vår hverdag. Sett fokuset på det positive og ikke gi mye plass for de negative tankene. Tenk heller på alt det gode, det som gir deg glede.

Og si takk, heller en gang for mye enn en gang for lite. Dette er det vi egentlig trenger for å føle oss bra, bedre, verdifulle og elsket.

2 kommentarer til «Takknemlighet – det nye svaret?»

  1. Så flott Maria og så godt sagt ! Jeg glipp av din artikkel i fjor . Men det passer så fint akkurat nå, på denne vanskelig tider for alle . Dette pandemien har viste oss hvor vi står på , hva bry oss om , hva er egentlig de viktigste , for oss for alle !
    Tusen takk for dine ord !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *