På egne ben – innhold Tenk Mer juli 2019


Frida Kahlo, av Maria Habbestad.

Frida Kahlo var en meksikansk maler som er særlig kjent for sine selvportretter og portretter. Som ung engasjerte hun seg politisk som medlem av kommunistpartiet.

I maleriene sine, særlig i selvportrettene, ser man ofte hennes opptatthet av fysisk lidelse, noe hun kjente på kroppen etter å ha blitt alvorlig skadet i en trafikkulykke i 1925; det var etter dette hun begynte å male. Samtidig gir bildene hennes uttrykk for en sterk livslyst. Fremstillingene er ofte symbolske, inspirert av meksikansk folkekunst og prekolumbisk kultur. Mange av bildene inneholder surrealistiske og fantastiske elementer.

Kahlo var gift med Diego Rivera fra 1929. I 2002 ble det laget en film om hennes liv (Frida), regissert av Julie Taymor, med Salma Hayek i hovedrollen. Filmen var bygd over en biografi av Hayden Herrera fra samme år. Kilde: SNL

Innhold i Tenk Mer nettmagasin juli 2019

Vi har latt oss inspirere av organisasjonen Care, som i 2019 har fått tildelt årets TV-aksjon. De jobber for kvinners rettigheter i store deler av verden, og oppgir følgende fakta om situasjonen:

  • To tredjedeler av verdens analfabeter er kvinner
  • 39 000 jenter om dagen giftes bort før de fyller 18 år
  • Hver fjerde jente i utviklingsland blir mor før hun fyller 18 år
  • Én av tre kvinner globalt opplever å bli utsatt for vold eller seksuelle overgrep
  • Bare én av fem av verdens folkevalgte er kvinner

Historie fra CARE:

Måten CARE jobber på vises godt med historien om 24 år gamle Charlotte Dushimirimana fra Burundi. Hun havnet i en ytterst sårbar situasjon da faren hennes døde, og moren verken hadde råd til å sende noen av barna på skolen eller skaffe nok mat. Som tjueåring ble Charlotte med i den lokale spare- og lånegruppen, vårt prosjekt som ofte er startpunktet for kvinner vi jobber med.

Alle medlemmene lærer grunnleggende regning, inkludert hvordan beregne renter og renters renter. Etterhvert tok hun opp et lån i gruppen for å kunne kjøpe og selge bananer. Så tok hun et entreprenørskapskurs og samtidig med dette fikk hun mulighet til å lære om kjønn og likestilling fra en lokal partner av CARE. Da fikk hun en idé som før hadde vært utenkelig for henne: at hun som kvinne kunne drive en sykkeltaxi – selv om det tradisjonelt kun er menn som gjør det. Hun sparte til hun hadde råd til å kjøpe en sykkel og startet deretter sin egen forretning. I dag har hun en lojal base med kunder som benytter seg av taxitjenestene hennes, spesielt kvinner som trives enda bedre med en kvinnelig sjåfør.

Ett år etter at hun startet opp tok flere kvinner kontakt for å lære av Charlotte, og hun deler nå av det hun har lært med enda flere. Samtidig som hun driver med både sykkeltaxi og banansalg går hun også på skole. Charlotte er dessuten den stolte eier av syv egne geiter.

Vårt innhold:

Rakhshan Abbasi har denne gang skrevet om et samfunn hun kjenner i praksis; det patriarkalske samfunn som hun opplevde i Pakistan. Dette kjenner vi fra mange steder i verden, og vi skal heller ikke langt tilbake i norsk historie for å se elementer av at mannen hersket: «The Deep-rooted Menace.» Teksten er på engelsk, men vi har lagt inn en enkel norsk oversettelse for den som vil lese på norsk.

Anette Randeberg har tatt for seg Arnulf Øverland sitt dikt «Du må ikke sove,» og filosoferer over hvordan det kan knyttes til dagens samfunn. Vi får også en anmeldelse av Milan Kunderas Udødeligheten, som sier noe om vårt indre liv – ikke minst som kvinne.

Maria Habbestad har bidratt med et bilde av Frida Kahlo, som definitivt levde et liv som krevde mye av henne. Hun er et forbilde for mange mennesker, og var fra Mexico akkurat som Maria er.

Rolf Atle Kristoffersen har sett litt på vår norske foregangskvinne for likestilling: Camilla Collett. Hun skrev et essay som heter: «Kvinder i Literaturen,» hvor hun tar for seg en på mange måter patriarkalsk fremstilling av kvinner i norsk og europeisk litteratur – som hun mente gjenspeilte seg i samfunnet. Hun var for individuell frigjøring, og det er en linje til en bokanmeldelse av Anna Skjervum sin bok Kvelertak.

God sommer ønskes alle lesere. Spre gjerne ordet om Tenk Mer til kjente og kjære, det er mulighet for dypdykk denne gang i kvinners liv og historie, samt enkelte forfattere. Les gjerne videre, se litt på Care sine nettsider – og nyt livet som det er.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *